ארגונומיה היא ההתאמה בין העובד לסביבת העבודה כולל הכלים, הטכנולוגיה והאביזרים בהם משתמש.
בשנים האחרונות, ובטח ובטח בתקופה האחרונה, עלתה תדירות השימוש במחשב ובהתאם לכך, גם הפגיעות הנלוות לשימוש בו.
הפעילות הגופנית יורדת בחיינו באופן תדיר, הפעולות הפיזיות שבני האדם עושים היום משמעותית פחותות מאלו שעשינו לפני הרבה שנים.
מערכת השלד והתנועה שלנו יורדת בפעילותה, דבר המגביר את הפגיעות שלנו, מגדיל את העומסים על איברים מסוימים בגוף (שלא רגילים ובנויים לעומס) ומייצר כאבים פוטנציאליים ובפועל בגופנו.
פה נכנסת הארגונומיה (ארגו = עבודה, נומיה = מחקר), וזהו הצורך שלנו להתאים ולתכנן את סביבת העבודה שלנו באופן המתאים למבנה הגוף שלנו.
אגרונומיה אמנם נשמעת מאוד "יקרה" ומקצועית, אך מדובר בשינויים והתאמה פרטנית של סביבת העבודה, ללא צורך ברכישת כלים-אביזרים או מיכשור ארגונומי ייחודי. לרוב שינוי או עיצוב מחדש של הסביבה הקיימת, עם המוצרים הקיימים מספק את הצורך ועושה את העבודה.
מהם הדברים שחשוב לשים לב אליהם?
מנח הישיבה והגוף שלנו:
העדיפות היא לשמור על מנח ישיבה ניטרלי בו כל המפרקים בגוף מאוזנים, הראש ישר וללא מאמץ על הצוואר בכדי להביט במסך, מרפקים צמודים לגוף, ישרים ונינוחים (לרוב ב 90מעלות), הישענות על הכיסא (ניתן גם על ידי תמיכה בעזרת כרית בשקע הגב התחתון והמותן), כתפיים רפויות ללא מתח על השרירים והשכמות, כפות ידיים רפויות, ניטרליות וללא כיפופים מאולצים, כפות הרגליים נמצאות במצב מאוזן.
איך נעשה את זה?
האביזרים בחדר ובסביבת העבודה:
– כיסא – גובה מותאם בו כל הרגליים נוגעות ברצפה, בזמן שהירכיים ישובות במלואן על הכיסא והגב נתמך על ידי המשענת (או בעזרת כרית בשקע הגב התחתון אם יש צורך). חשוב שהכיסא יאפשר התאמת גובה, כך שכפות הרגליים יגעו ברצפה באופן מלא, זאת בכדי להוריד עומס מהגב. (הזווית המומלצת למשענת הכיסא היא 110 מעלות).
אם בא לכם סביבה שגם נוחה לסידור לאחר סיום העבודה (במיוחד במשרד ביתי) התאימו את גובה משענות הידיים כך שיכנסו בקלות מתחת לשולחן 🙂
– שולחן – מותאם לגובה של הכיסא ומנח הגוף, חשוב שתהיה תמיכה מלאה לאמות הידיים ללא מאמץ נוסף על הכתפיים, השכמות והגב. גובה הכיסא והשולחן צריכים להיות מותאמים ככל שניתן, כמה שיותר – בכדי להוריד עומס מהשכמות, אמות וכו', שתתאפשר סביבת עבודה טבעית ומיטבית במהלך שעות העבודה ובכדי למנוע אי נוחות.
– מסך – ההמלצה היא לפחות 60 ס"מ מהעיניים (ההמלצה היא 70-60 ס"מ, מרחק של הושטת יד), שימוקם באופן ישיר מול הפנים וללא מאמץ של העיניים, הראש והצוואר בכדי לצפות במסך ולקרוא (ההמלצה היא להטות את המסך 20-10 מעלות כלפי מטה, נמוך מקו הראייה, כדי שלא נטה את הצוואר מעלה כדי לקרוא ולצפות במסך).
– מקלדת ועכבר – שורש כף היד והאצבעות ימוקמו בהמשך של האמות, ללא מאמץ נוסף או הפעלת משקל כלשהו, ולכן המקלדת והעכבר צריכים להיות ללא הגבהות או הטיות, על השולחן שסודר בגובה המתאים מראש. חשוב לזכור שאת העכבר מזיזה האמה ולא שורש כף היד, זאת כדי למנוע שחיקה וכאבים.
יש דברים נוספים שחשוב לשים אליהם לב?
התנהגויות תומכות:
– שינוי תנוחות, התמתחות, הימנעות מישיבה ממושכת לאורך זמן והפסקות – קחו לעצמכם כמה דקות, פעם-פעמיים בשעה. צאו לסיבוב ברחבי הבית, תמתחו בישיבה או בעמידה את חלקי הגוף שנמצאים במאמץ (הצוואר, הראש, כפות הידיים, האמות, הכתפיים, השכמות, הגב) השתדלו לעשות את ההפסקות האלו כמה
שיותר במסגרת הריאלית שיש לכם בזמן העבודה, במידה וכבר הגעתם למצב של כאב ושם אתם בוחרים לצאת להפסקה ומתיחות – הנזק כבר נעשה 🙂 עדיין עדיף לצאת להפסקה כמובן, אבל בפעם הבאה תנסו לשים לב מוקדם יותר.
– תאורה – תאורה נמוכה או חזקה מידי גורמת לנו למעשה למאמץ על העיניים ולסנוור. לכן, יש להתאים את התאורה. העדיפות היא לאור צהוב וטבעי בסביבת העבודה וברקע, לשים לב שאין סנוור המגיע ממקורות אור חיצוניים (למשל מהשמש בחוץ וכו') ובכללי לשים לב למאמץ של העיניים ביום העבודה.
– מנוחה לעיניים – מרגישים יובש בעיניים? מוצאים את עצמכם ממצמצים הרבה במהלך יום העבודה? זה הסימן שלכם לעזוב את המסך, לתת לעיניים מנוחה ואפילו אולי לעשות תרגילי עיניים. מעקב אחרי זה, מתן מנוחה לעיניים וכו' חשובים גם כדי למנוע כאבי ראש, ראייה מטושטשת ותופעות נוספות. תנו לעיניים מנוחה לפחות שלוש פעמים בשעה, הפסקות של חצי דקה יעשו את העבודה 🙂 (השתדלו בהפסקה לא להביט במסכים אחרים – למשל טלפון נייד וכו'.. אחרת זה קצת מפספס את המטרה 🙂 )
שמרו על עצמכם ועל סביבתכם, התנהגויות תומכות שכאלו, התאמת סביבת העבודה עם האמצעים הקיימים לרשותכם ובבית כעת, יכולה לספק מענה נכון, מתאים והולם לצרכים שלכם בטח ובטח בסביבת עבודה ביתית. התאמה זו יכולה להוריד כאבים, למנוע שחיקה ולסייע בהקלה על מכאובים שונים, יומיומיים או תקופתיים בגוף.